Lennujaamas

Hej!
Nu är jag på flygplatsen och dödar tid på typiskt estniskt sätt, leker med min laptop! Nästa gång jag skriver är jag i Sverige, helt galet. Har sagt hejdå till Louisa och Felix, skrivit ett brev till Laura eftersom jag inte ville väcka henne, åkt spårvagn och buss med en tung väska (skyller på julklapparna...) och kommit undan med ett kilos övervikt. Jag tror att jag borde skylla på min julklapp från Kerli, den var ganska tung. Men så är den till hela familjen också.

Nu ska jag sluta skriva innan mitt batteri dör. Vi ses snart! Varsti näeme!

Sista dagen pa jobbet

Nu är det bara timmar kvar här, för detta aret. Jag skulle dela min tid mellan tva grupper, men jag fastnade hos Puhh. Lekte frisör/affär med Meribel hela förmiddagen, jag kan lova att det gick bättre än när jag lekte frisör pa dagis när jag var liten, mitt har är visserligen inte lika uppsatt som det var när jag kom men det är atminstone kvar ;). Jag fick vara inne och skriva en rapport om Narva när barnen lekte utomhus, 15 minusgrader är inte roligt... När de kom in var deras sma händer sa kalla. Trots dubbla vantar.

Sista dagarna nu...

Ja, det är sista dagarna i Estland för det här året. Imorgon är det jobb, jag ska dela min dag mellan Taevatäheke (vet bara att det betyder något med stjärna eftersom de har en stjärna på dörren) och Puhh. Och så har jag lovat att dricka te. Det känns så konstigt att nästa gång jag kommer dit sen är det ett nytt år, och redan januari och lite ljusare. Och förhoppningsvis mycket varmare...

Jag har varit sjuk i ett par dagar, så jag har inte hunnit vara på småbarnsavdelningen som planerat. Så idag var jag där en stund och drack te med lärarna, det var spännande och ett riktigt test av mina estniskakunskaper eftersom de inte kan engelska. Barnen däremot har jag inte träffat, jag tog sovmorgon idag så jag kom till lunch, som jag åt med Puhh, estnisk julmat var det. Sen passade jag Puhh-barnen en stund när de sov, och pratade med en lärare från grannavdelningen.

Nu har jag försökt packa, just nu är det kaos i min väska... Men nästan alla julklappar är nerpackade nu. De som är köpta alltså...

Julfest!

Mina barn är så söta. Det kändes extra hemskt att inte ha någon kamera idag när de var finklädda. Åh vad jag vill ha en bild på Kevin i skjorta och slips. Får se om jag kan få gruppfotot åtminstone. Och helst bilden när mina små pojkar sitter i tomtens knä och jag sitter bredvid och ser otroligt stolt ut. Eller det är så jag tänker mig att den bilden blev. Vad jag svamlar nu... Det var roligt med julfest även om föräldrarna inte riktigt vågar prata med mig för de tror att de inte kan engelska. Jag fick julklappar, dels en som jag tror var från föräldrarna, olika sorters estnisk choklad. Och en bok från Sirli, med Nalle Puh såklart. Den ska jag ta med hem så jag kan plugga lite estniska över julen.

Dags för shopping...

Nu är min vecka med de stora barnen slut, nästa vecka ska jag vara med de allra minsta. Gruppen jag ska vara i ska vara väldigt bra, barnen ska klara av det mesta själva. Trots att de är ett år yngre än "mina" barn.

Idag är planen att först gå till julmarknaden i på Rådhusplatsen. Jag vet inte om jag ska köpa något där, Sirli sa att det mest är dyrt och att hon aldrig hört så mycket finska som när hon var där. Men jag måste ju ha upplevt julmarknaden i Tallinn. Sen ska jag gå till Rimi för att köpa nödvändigheter som toalettpapper och förhoppningsvis knäckingredienser om jag hittar, och kanske någon cider inför kvällens fest. Om det inte finns någon Tiimari-butik vid Rimi ska jag inom Viru Keskus också för att köpa lite glitter och paljetter att pyssla med inför Puhh's julfest på måndag.

Ikväll blir det fest här i lägenheten, Felix fyllde år i veckan så nu är alla volontärer plus några av hans kollegor inbjudna hit. Det blir nog roligt.

Ny vecka, ny grupp

Det känns lite konstigt att vara i en annan grupp. Jag saknar mina barn såklart men jag märker verkligen att jag orkar med mer. Men jag har bestämt att jag vill vara med Puhh någon dag i veckan, annars kommer det bli för tomt... Särskilt när min favorit äntligen är tillbaka efter en månads sjukfrånvaro. Jag blev så glad när jag såg en orange jacka och randig mössa bland Puhh-barnen ute på gården idag.
De stora barnen är så... stora. De kan liksom allt redan, och för det mesta är de snälla och duktiga. Idag målade vi änglar, som är veckans tema, och de som inte fick plats vid bordet tittade på film eller gjorde övningar i en pysselbok om trafikregler. Imorgon ska de på teater i gamla stan, men eftersom detta verkar vara min otursvecka så ska jag på möte med Continuous Action imorgon. Vet inte vem som ska gå med mig eftersom Kerli jobbar och alla andra är på kurs, men det kanske är min tur att klara mig själv den här gången.

Jag har fortfarande ingen fungerande mobil, men jag har nycklar till lägenheten och ett nytt bankkort. Båda mina konton var orörda, hade till och med mer på det estniska än jag trodde. Har köpt en ny plånbok också, och lite julklappar.

Liten uppdatering

För er som inte vet så blev jag av med min väska med innehåll i Narva. Så jag tänkte bara skriva lite vad som hänt idag så att ni vet.

Jag var på jobbet, var i Puhh (betyder Nalle Puh) igen under förmiddagen, och gjorde en inbjudan till deras julfest. På eftermiddagen satt jag på "kontoret" på dagiset för att bland annat göra en svensk polisanmälan, och prata med personalen. De har antagligen hittat en mobiltelefon som jag kan få låna nu, får den nog redan imorgon så då kan jag växla lite svenska pengar som jag hade kvar till estniska och sen köpa ett nytt kontantkort. Bankomatkort får jag redan på onsdag. Nycklar har jag inte än, det är väldigt frustrerande. Idag fick jag hänga på kontoret någon timme efter jobbet för att gå hem med Kaisa, eftersom ingen annan var hemma eller ens svarade i telefon. Förhoppningsvis löser det sig imorgon. Då har vi åtminstone språklektion, så jag kommer träffa de andra och kunna låna nycklar om de inte ska hem.

Imorgon blir det min första dag med Kiisupesa (betyder kattungens bo eller näste, ungefär). Ska bli roligt... Det kommer nog kännas tomt utan alla galna Puhh-barn, alla andra avdelningar verkar så tysta och lugna.

Jag gillar inte min kamera just nu...

... eller snarare mitt batteri. Kameran dog nämligen idag, men näst sista dag med Puhh-barnen på jag vet inte hur länge. Jag ville ju ta hundratals bilder... Får hoppas att jag hinner imorgon. Jag har också ritat en prinsessa och ett slott tillsammans med Carol-Liis (jag ritade, hon fyllde på med rosa där hon tyckte att det behövdes, särskilt i prinsessans ansikte...) och byggt ett stort sandslott åt Miia. Jag kommer sakna dem... Men jag ser fram emot en vecka hos Kiisupesa!

Tisdag...

Idag hade vi en annan vikarie i gruppen, hon som brukar vara där men har varit sjuk de senaste veckorna. Det var en ganska lugn dag, men jag vet att vår grupp diskuterades väldigt mycket nu när andra lärare varit där en dag och sett hur det är. Det jag fick veta var att de har för lite regler i gruppen, som jag ju också har känt från första början. Och att vissa barn alltid för göra som de vill. Och att det är dumt att jag ska vara där och lida av att lärarna inte kan hantera gruppen. Nästa vecka ska jag vara i en annan grupp.

RSS 2.0